Na kości i na zęby – nabiał

sery - nabiał

Twarożek ze szczypiorkiem, koktajl mleczno – owocowy, musli z mlekiem, a może grzanka z żółtym serem? Wszystko pyszne i smaczne. Ale przede wszystkim zdrowe. Wszystkie te produkty mają pewien wspólny mianownik. Głównym elementem każdego z tych posiłków jest produkt mleczny.

Mleko oraz wszelkie przetwory mleczne należą do cennej grupy produktów w żywieniu człowieka. W naszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się ich dwie, a nawet i trzy porcje. Nabiał zawiera bowiem pełnowartościowe białko oraz rzesze składników mineralnych, takich jak: potas, fosfor, magnez czy cynk. Jest ponadto źródłem witamin A, D, E, K oraz tych z grupy B. Jednak przede wszystkim jest źródłem najtańszego oraz najłatwiej przyswajalnego wapnia w diecie.

Nabiał oprócz wapnia zawiera szereg wartościowych składników. Jednym z nich jest białko, które stanowi podstawowy materiał budulcowy naszego organizmu, zapewniając prawidłowy wzrost i rozwój. Dlatego niezwykle ważne jest, aby produkty mleczne często gościły w jadłospisie nie tylko dzieci, ale młodzieży i dorosłych. Nabiał jako źródło wapnia i witaminy D polecany jest również kobietom w każdym wieku jako profilaktyka osteoporozy. Maluchy, które szybko rosną również potrzebują tych składników do budowy mocnych kości i zębów. Żeby ani wizyta u reumatologa ani nawet stomatologa długo im nie groziła.

Dla naszego zdrowia najlepsze są produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu. Produkty odtłuszczone nie zawierają bowiem w swoim składzie potrzebnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Produkty na bazie mleka można spożywać niemalże w każdej postaci, jeść, pić czy chrupać. Dla każdego coś zdrowego a jakże pysznego.

„Dbając o odpowiednią dietę, dbamy również o nasze zdrowie, w tym prawidłowy rozwój naszego uzębienia” – mówi nam chirurg stomatolog z Kliniki Stomatologicznej Impla.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *