KAWA

Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez codziennej porcji kawy. Po przebudzeniu chętnie po nią sięgamy, ponieważ daje nam energię na sam początek dnia. Osoby ceniące sobie smak i aromat tego napoju, a nie tylko zawartość kofeiny, uważnie wybierają rodzaj czy gatunek kawy i zazwyczaj kupują ją w wersji ziarnistej, aby samodzielnie zmielić ziarna przed zaparzeniem.


Należy też zwracać uwagę na stopień palenia ziaren kawy, gdyż ma to kluczowe znaczenie dla jej smaku. Kupując kawę mocno paloną, możemy się spodziewać smaku lekko czekoladowego, konsystencji oleistej i zawiesistej. Właśnie taka jest kawa ziarnista Parana Extra Bar, która smakuje świetnie bez jakichkolwiek dodatków, ale też warto spróbować ją z mlekiem. W większości składa się ona z Arabiki, ale ma niewielki dodatek Robusty. Bardzo szybko stawia na nogi.

Z kolei kawa ziarnista Arcaffe Roma, jest kawą średnio paloną i nie ma wysokiej zawartości kofeiny. Składa się z sześciu odmian Arabiki, jest delikatna w smaku, z nutką lekkiej słodyczy oraz kakao. Za słodkawy posmak kawy są odpowiedzialne cukry zawarte w jej ziarnach, które ulegają procesowi karmelizacji podczas jej palenia.

Na uwagę zasługuje też kawa ziarnista Agust, która charakteryzuje się niezwykłym, kwiatowym aromatem i jest odpowiednia dla delikatnego podniebienia.  Jest kawą średnio paloną, o smaku lekko kwaskowym z nutą orzechową. Zawartość kofeiny w niej nie jest wysoka, ale jej działanie energetyzujące jest wyczuwalne. W zależności od upodobań, możemy pić kawę z dodatkami lub bez. Jako dodatki posłużą nam nie tylko mleko i cukier, ale też kilka kropli ulubionego likieru lub karmel zmielony z wanilią albo kardamon.

Decydując się na zakup kawy ziarnistej, musimy dysponować odpowiednim urządzeniem do jej zmielenia. Należy wziąć tu pod uwagę, w jaki sposób kawa będzie parzona. Jeżeli dysponujemy ekspresem przelewowym, to mielimy ziarna raczej grubo. Przy ekspresie ciśnieniowym, korzystny jest bardzo drobny przemiał. Kawa bardzo drobno zmielona nadaje się też do parzenia po turecku. W sprzedaż są oferowane kawy aromatyzowane i mają one swoich zwolenników.

Gdy już mamy kawę gotową do spożycia, należy ją podać w odpowiednich naczyniach, w zależności czy to jest espresso czy też latte a także dodatkowo można zaserwować jakiś słodki przysmak. Prawdziwi smakosze kawy nie są zwolennikami jej wersji rozpuszczalnej, ponieważ jak wiadomo zawiera ona dodatki w rodzaju stabilizatorów, emulgatorów i sztucznych barwników a ponadto zawiera dużo mniej kofeiny.

Więcej na caffegaleria.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *