Kakao organiczne

organiczne kakao

Kakao to zwykle napój proponowany dzieciom. Kojarzy się ze słodyczą i mlekiem. Tymczasem kakao umiejętnie spożywane może być czymś więcej niż jedynie napojem pitym dla przyjemności.

Chociaż mało osób o tym wie to ziarno kakaowca może dostarczyć nam wiele cennych składników. Wśród nich znajdują się przeciwutleniacze. Te substancje przeciwdziałają między innymi starzeniu się, dzięki czemu żyjemy dłużej. By jednak uzyskać taki efekt nie wystarczy zaopatrzyć się w dużą ilość kakao ze sklepu. Część cennych substancji nie zadziała jeśli będziemy pić ten napój w tradycyjny sposób. Najlepiej jest spożywać kakao gorzkie – zaparzone bez mleka i bez cukru. To daje nam najlepszą możliwość przyswojenia przeciwutleniaczy w nim zawartych.

Kakao zawiera również żelazo i magnez – substancje niezbędne jeśli chcemy czuć się naprawdę dobrze. Już to wystarczy, by przekonać się do spożywania kakao codziennie. Jeśli nawet nie w formie napoju, to chociaż gorzkiej czekolady. Jednak i tu trzeba uważać, ponieważ te produkty, które możemy kupić w sklepie nie są tak zdrowe, jakby się wydawało.

Kakao uprawia się zwykle w sposób, który sprawia, że właściwości zdrowotne rośliny stają pod znakiem zapytania. Sztuczne nawozy i pestycydy to konieczność, ponieważ zwykle kakaowce rośnie na plantacjach. Tymczasem ziarno kakaowca kumuluje w sobie szkodliwe substancje. Jeśli więc chcemy uzyskać dobre źródło substancji wyżej wymienionych, najlepiej jest zdecydować się na kakao organiczne. Produkty z certyfikatem oznaczone w ten sposób muszą spełniać dość wyśrubowane normy. Chociaż ich cena jest wyższa, to zwykle możemy mieć pewność, że organiczne ziarno kakaowca jest zdrowe a dodatkowo zostało uzyskane w sposób ekologiczny. Wraz z odpowiednim spożywaniem stanowić będzie więc cenne uzupełnienie codziennej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *