Jagody goji – najzdrowsze owoce świata

Zgodnie z panującym trendem prowadzenia zdrowego trybu życia, zaczęliśmy częściej odwiedzać siłownię, uprawiać jogging i wprowadzać zdrową żywność do naszej diety. Znane marki prześcigają się w przekonywaniu nas, że ich produkty są najwyższej jakości i zawierają wszystkie potrzebne minerały. My jako konsumenci staliśmy się bardziej świadomi i zamiast na oślep wkładać produkty do koszyka, zaczęliśmy czytać informacje zawarte na opakowaniach. Czy jednak na pewno jesteśmy aż tak skrupulatni w wybieraniu produktów spożywczych, czy może ślepo podążamy za trendami?

Dobroczynne działanie jagód goji

Istnieje przekonanie, że jogody goji (znane jako tybetański kolcowój pospolity) są najzdrowszymi owocami świata. Owoce tej rośliny stosowane są w chińskiej, tybetańskiej, koreańskiej i japońskiej medycynie od wieków. W Europie sławę zyskały dopiero kilkanaście lat temu, kiedy to powstało przeświadczenie, że dzięki tym owocom zwalczymy większość chorób. Jagody goji, które oferuje przykładowo Sklep Hanoju, mają pozytywny wpływ na serce i ciśnienie krwi, pomagają w dolegliwościach nerek, schorzeniach wątroby, chorobie płuc oraz mogą poprawiać wzrok. Prawdziwą jednak sławę, zyskały przy leczeniu reumatyzmu. Wierzy się, że regularne spożywanie tych jagód, wpływa pozytywnie na układ odpornościowy oraz rozwój mięśni i kości. Trudno jest jednak obiektywnie ocenić ich faktyczny wpływ na stan zdrowia. Przesłanką do optymistycznego spojrzenia na jagody goji jest ich skład. Owoce tej rośliny są źródłem silnych przeciwutleniaczy, żelaza, fosforu, wapnia, karotenu, kwasu askorbinowego i to właśnie dzięki tym elementom, można by twierdzić, że owoce te są źródłem zdrowia. Okazuje się jednak, że procentowa zawartość wyżej wymienionych, nie różni się wcale od zawartości zwykłej cytryny.

Czyżby efekt placebo?

W Stanach Zjednoczonych, dobroczynne działanie jagód goji, było wyolbrzymione przez media do tego stopnia, że zakazano ich reklamowania, jakoby miały być lekami działającymi na konkretne choroby. Spożywanie ich w rozsądnych ilościach jest bardzo zdrowe, aczkolwiek nie należy traktować ich jako jedyne źródło dodatkowych składników odżywczych. Osoby, które wierzą, że dzięki owocom tej rośliny schudną, mogą się bardzo rozczarować. Nie potwierdzono naukowo, że owoce te mają jakikolwiek wpływ na przemianę materii czy też poprawę odporności, choć niektórzy bardzo w to wierzą. Istnieją za to opinie, że po zjedzeniu jagód goji, rozpoczęły się żołądkowe rewolucje, wymioty i ból brzucha. Objawy te jednak, mogły być spowodowane nie tyle faktem zjedzenia samego owocu, co owocu nabytego z niesprawdzonego źródła. Jedyną pewną, udowodnioną naukowo jest konieczność zachowania ostrożności przy łączeniu owoców goji z lekami przeciwzakrzepowymi, ponieważ może to doprowadzić do krwotoku.

Fakt nie posiadania udokumentowanej naukowo wiedzy o działaniu jagód goji, na organizm człowieka sprawia, że możemy jedynie wierzyć w ich zbawienną moc i rozkoszować się ich smakiem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *