Kawa po turecku, espresso i wiele innych

Od czasu gdy kawa pojawiła się w prawie każdym zakątku świata głównie za sprawą Imperium Osmańskiego nie ma chyba człowieka, który oparłby się temu „szatańskiemu trunkowi”, oczywiście mowa tu o pasjonatach i smakoszach, a nie o kimś kto w ogóle go nie znosi. Przez wiele lat ludzie opracowali mnóstwo sposobów na spożycie zwanej w krajach arabskich kahvy. Pobudzające właściwości ziaren początkowo budziły sporo kontrowersji w szczególności na Bliskim Wschodzie, ich spożycie zostało zakazane w roku 1511 w Mekce, a w Kairze dwadzieścia jeden lat później.

Pierwsze kawiarnie stawały się nieraz forami gwarnych dyskusji na temat tego specyfiku, co bardzo niepokoiło sułtanów. U schyłku wspomnianego już wcześniej – szesnastego – wieku wszystkie zakazy przestały obowiązywać, w tym czasie zarazem Imperium Osmańskie jako pośrednik handlowy stało się bardzo mocne i zaczęto je nazywać „mocarstwem kawowym”. To za sprawą Turków na polskie ziemie pod koniec siedemnastego wieku od południa trafiła kawa, gdy oni to wtedy sprawowali rządy nad Mołdawią.

coffee-206142_1280

Wielką miłością do kawy pałał zwycięski pod Wiedniem król polski Jan III Sobieski, więc dziś z pewnością moglibyśmy nazwać go kawoszem. Najpierw uznawana za niesmaczną, a nawet i szkodliwą kawa rozpowszechniła się „na dobre” w kraju dopiero na przełomie siedemnastego i osiemnastego wieku, w wspomnianym przedziale czasowym w Gdańsku powstały pierwsze kawiarnie zwane kafehausami. Jednak mimo licznych protestów przeciwników, zyskiwała coraz to szersze grono uznania, do tego stopnia że A.K. Czartoryski w 1779 roku napisał nawet komedię pod tytułem „Kawa”, a w 1795 ukazał się pierwszy w języku polskim podręcznik dla kawiarzy w przekładzie z języka francuskiego.

Początkowo kawę pito na sposób wschodni czyli czarną i bez żadnych dodatków. Szybko jednak przyjęły się wersje ze śmietaną, cukrem, a nawet i solą. Dziś mamy wiele wersji parzenia i podawania kawy. Najpopularniejsze warianty napoju kawowego znane nie tylko w Europie ale i na całym świecie to na przykład jedna z wielu: mocca, której bazą jest kawa mielona illy espresso. Espresso malutka filiżanka kawy tworzona w ekspresie ciśnieniowym około 8,5 do 9,5 bara. Jest to bardzo mocny napar, przez co do każdej jego filiżanki podawany jest kieliszek wody, do jego wykonania może posłużyć kawa włoska palombini, choć na pewno lepszym wyborem będzie kawa ziarnista oro caffe. Espresso jest też bazą dla wielu innych odmian podawanej kawy. Wszystkie produkty, rodzaje i odmiany kawy potrzebne do wykonania różnych wariantów „małej czarnej” znajdziesz w naszym sklepie internetowy Caffegaleria.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *